LUA Dalmatiers

LUA Dalmatiers

L(Low) U(Urine) A(Acid) Dalmatiers.

In 1973 is er in Amerika een project gestart door Dr. Robert Schaible waarbij hij een AKC (American Kennel Club) geregistreerde Pointer reu heeft gekruist met een AKC geregistreerde Dalmatier teef, met als doel het defecte ‘urinezuur metabolisme gen’ te repareren. Je kunt hier meer over uraatgruis bij de Dalmaat te weten komen.

De eerste originele kruising Pointer x Dalmaat, Stocklore Hybrid.

Dit LUA of backcross project loopt tot op de dag van vandaag. Er zijn diverse nakomelingen van dit outcross project naar Europa gehaald en inmiddels wordt er door een diverse Engelse, Franse en Duitse fokkers gefokt met honden uit dit backcross project. De nakomelingen van het backcross project worden nu ook in Europa gekruist met de zogenaamde raszuivere Europese Dalmatische Honden en waarbij een aantal van deze pups het Low Uric Acid gen dragen.

Alle LUA nakomelingen zijn hetrozygoot voor dit LUA gen. Ze dragen dus 1 copy van het normale urinezuur gen [U] en ze dragen 1 copy van het recessieve gen [u]. Hun genotype is [Uu] en hun fenotype is dat zij een normaal urine metabolisme hebben, wat we “Low Uric Acid” (LUA) noemen en wat in de praktijk inhoud dat zij geen uraatgruis in de urine hebben. Alle eerder bij de Kennel Club geregistreerde Dalmatische honden (de zogenaamde ‘raszuivere’ Dalmatische Honden) zijn homozygoot recessief oftewel, ze hebben twee copieen van het recessieve gen [u], wat hen het genotype [uu] geeft en het fenotype “High Uric Acid” (HUA) geeft en wat in de praktijk inhoud dat zij uraatgruis in hun urine hebben. Wanneer je dus een LUA nakomeling [Uu] kruist met een HUA Dalmatische Hond [uu] zullen in theorie de helft van de pups [Uu] zijn en de andere helft [uu]. Op dit moment zijn er maar een paar Dalmatische Honden die [UU] zijn en dus twee copieen van het normale urinezuur metabolisme gen hebben. We hopen dat er meer van deze [UU] geboren zullen gaan worden wanneer we meer LUA met LUA nakomelingen kunnen gaan kruisen [Uu] x [Uu]. 

Fenotype: waarneembare kenmerken. Genotype: verzamelingen genen van het individu. Met andere woorden, een Dalmatische Hond met het fenotype LUA of [Uu] maakt geen uraatgruis meer aan.

Ik wil in de nabije toekomst ook mee participeren in dit project. Ik hoop voor een dochter van Biscuit een LUA reu gaan selecteren (van het Uu fenotype is en dus geen uraatgruis meer aanmaakt). Ongeveer 50% van de puppy’s die uit deze combinatie geboren zullen worden, zullen geen uraatgruis meer aanmaken. Zodra ik meer informatie heb over mijn toekomstplannen, zal ik dit hoofdstuk bijwerken.

Het onderwerp is te belangrijk voor mij om daar niet nu al aandacht aan te besteden. Vandaar dit aparte hoofdstuk. Om meer te weten te komen over de LUA Dalmatier of het zogeheten Dalmatier Backcross Project, verwijs ik je naar deze website:

LUA Dalmatian World, de wereldwijde website voor LUA Dalmatiers: LUA Dalmatian World.

Het verschil in urine tussen de HUA en LUA Dalmatier (rechts HUA en links LUA):