Over de Dalmatische Hond

De Dalmatische Hond is een middelgrote, sterke en actieve hond. Hij maakt graag iedere dag lange wandelingen, hij vindt fietsen heerlijk en draait zijn poot niet om voor de diverse hondensporten zoals flyball en behendigheid. Het is een hond die graag deel uit maakt van het gezin. Dat maakt hem direct ongeschikt om hele dagen alleen thuis te zitten of zijn leven in een kennel te slijten. Hij spendeert graag zoveel mogelijk tijd in de buurt van zijn baasjes. De Dalmatische Hond is in de regel dol op kinderen. Doordat ze sterk en onstuimig zijn, moet de relatie tussen hond en kind wel goed in de gaten gehouden worden.

Omdat de hond behoorlijk intelligent en leergierig is, valt er van hem met geduld, liefde en humor een goed gehoorzame hond te maken. Houd je van honden die perfect gehoorzamen, altijd en overal, dan zou ik je aan willen raden nog een keer goed na te denken voor je een Dalmaat aanschaft! Naast dat de hond intelligent en leergierig is, zijn ze ook best eigenwijs en snel verveeld, dus trainen en spel moeten afgewisseld worden en spannend worden gehouden. Daarnaast zijn Dalmatische Honden ook heel gevoelige honden en een harde behandeling keert zich zeer beslist tegen je.

Het is een hond die vrij van agressie of nervositeit hoort te zijn. Maar, wanneer hij te weinig beweging, uitdaging en leiding krijgt, kan hij zich ontpoppen tot een drukke ja zelfs vervelende hond. Het is belangrijk dat je veel met de hond onderneemt. Reuen kunnen zich tegen seksegenoten onverdraagzaam gedragen en het is zaak dit vanaf de leeftijd van 7 maanden in goede banen te leiden. En op voorhand (vroeg) laten castreren is in de meeste gevallen geen oplossing en komt al helemaal niet in de plaats van een goede opvoeding.

Al met al is de Dalmatische Hond een zeer energieke, vrolijke, gezellige, enthousiaste, sportieve hond die het liefst de hele dag om je heen leeft en dicht bij je in de buurt blijft. Hij maakt echt deel uit van het gezin.

Schaf alleen een Dalmatische Hond aan wanneer je zin en tijd hebt om lekker met hem op pad te gaan en veel met hem bezig te zijn. Drie keer per dag een rondje rond het huis is absoluut onvoldoende. Hij heeft het nodig om minimaal 1 uur per dag los van de riem of aan de fiets zijn energie kwijt te raken. En houdt er rekening mee dat de Dalmatische Hond tot op hoge leeftijd behoefte heeft aan voldoende beweging en uitdaging.

Dalmatische Honden zijn behoorlijk waaks en kondigen bezoek met geblaf aan. Men vergeet wel eens dat de hond van oorsprong werd gebruikt om de paardenstallen en de koets te bewaken dus van nature heeft de hond een redelijke dosis drang om te waken. Bekende en ‘goed volk’ kunnen echter altijd rekenen op een uitbundige begroeting.

Leer een Dalmatische Hond direct netjes aan de lijn te lopen. Want, hij is een sterke hond en wanneer hij dit niet direct van jongs af aan leert, neemt hij je letterlijk mee op sleeptouw.

De Dalmatische Hond heeft een zeer korte witte vacht (met bruine of zwarte spikkels) en ze verharen 2 maal per jaar, 6 maanden in het voorjaar en 6 maanden in het najaar. Ben je iemand die graag in nette en/of zwarte kleding rondloopt (zonder haartjes), bedenk je dan dat de haartjes van de Dalmaat overal in steken en lastig te verwijderen zijn.

comments