Blog

Onze lieve Biscuit overleden

Geboren op 18 februari 2010 – overleden op 28 december 2022

Mijn hart is gebroken. Alles doet pijn. Het huis is leeg, zonder jouw aanwezigheid. Het huis voelt niet meer als het mijne, want jij hoort daar te zijn….

Mijn lieve mooie prachtige schattige geweldige Biscuit….. Op de avond van 28 december 2022 ben je al Danoontjes likkend over de regenboog gegaan. Naar Frou Frou. Ik hoop dat jullie samen weer keihard rennen en spelen.

Mijn God, wat is de weg hier naar toe een rollercoaster geweest. Eind november 2022 begonnen jouw achterpootjes ineens moeilijk te doen. Het probleem zat in je rug of in de zenuwen, de exacte oorzaak weten we niet, maar gezien de razendsnelle ontwikkeling en gezien de symptomen (geen pijn) van de verlamming moet het een tumor in de ruggengraat zijn geweest of een degeneratieve zenuwaandoening (welke een beetje lijkt om degeneratieve myelopathie, maar jij was geen drager van dit gen). Röntgenfoto’s gaven geen aanwijzingen. Omdat je 5 jaar geleden een forse blessure had opgelopen in je schouder en deze in januari 2022 weer flink ging opspelen (waarbij eerst laser therapie nog voldoende was maar na de zomer alleen nog hoge doseringen pijnstillers hielpen), was het niet verantwoord om je nog aan een operatie (mocht dat al mogelijk zijn geweest) te onderwerpen, omdat je dan zou moeten revalideren op 1 pootje. We hebben nog verschillende medicijnen, acupunctuur en supplementen geprobeerd: niks hielp. We hebben ook overwogen om een rolstoel voor je aan te schaffen. Maar ook daarvoor had je je beide schouders hard nodig, om de rolstoel voort te trekken. Een rolstoel met vier wieltjes.., dat vonden wij Biscuit-onwaardig. Maar ja, in je hoofdje was je dus nog kraakhelder. En zo moesten wij voor jou beslissen wanneer het genoeg was. En dat was op 28 december 2023. Toen we jou de avond daarvoor op een verlaagd bedje op de bank achterlieten en ik je daar de volgende morgen op dezelfde plek vond. De laatste weken tot 28 december verhuisde je ’s nachts zelf van bank naar je bench om daar verder te slapen. Dat ging wel moeizaam, maar je deed het. En je kwam me iedere morgen gedag zeggen. Al wiebelend en waggelend weliswaar, maar je deed het. Nu lag je daar op het bedje en kon niet meer in de benen komen. Toen ik je in de benen hielp, liepen we samen (ik jou vasthoudend) naar je waterbak en begon je te drinken en je had zo’n dorst. Je was die nacht ook niet meer in staat geweest om zelfstandig een slokje gaan drinken, terwijl je waterbakje een metertje van je af stond. Lopen ging al een tijdje niet meer zelfstandig maar op 28 december sleepte je achterpootjes achter je aan. Totaal verlamt. Je voetjes kraste je open over de grond. En kon je niet meer poepen, terwijl je wel moest…

En toen, na heel veel gehuil en nog meer gehuil heb ik in de middag eindelijk de moed kunnen vinden om Frank (onze dierenarts, onze rots in de branding) te bellen. Frank arriveerde om 18:45 uur. De middag hebben we samen doorgebracht, samen op jouw matrasje. Ik heb je Reiki gegeven en geknuffeld. Soms wilde je niet meer knuffelen, wilde je even met rust gelaten worden. Je wilde ook niks meer met Sjoerd te maken hebben, die druktemaker. En zo hebben we naast elkaar gezeten en geknuffeld tot het tijd was om te gaan.

Al Danoontjes likkend vertrok je in een diepe slaap. Je hebt de prik niet eens gevoeld. Je was druk bezig met je Danoontjes, die had je nog nooit eerder gegeten (want alles moet altijd verantwoord voor je zijn van Lizzy). Je genoot ervan, van zoiets bijzonders. De tweede prik volgde en je hartje deed het nog eventjes. Die was ijzersterk, net als jouw willetje. Maar op een na een paar minuutjes stopte ook je hartje ermee.

We hebben Fritzi en Sjoerd afscheid van je laten nemen. Ze waren vol ongeloof. Dit kon echt niet waar zijn. Ze zijn wel 100 keer naar je toe gelopen om de situatie te bekijken. En op een gegeven moment moesten ze inzien dat het echt echt echt zo was. Je was er niet meer. Fritzi en Sjoerd hebben vervolgens samen even de tent afgebroken. Heel wild gespeeld en zich volledig afgereageerd.

Mijn mooie lieve prachtige Biscuit. Mijn hartendiefje. Mijn schat. Mijn engel. Ik heb zoveel en meer aan je te danken! Je hebt al mijn dromen uit laten komen. Ik wilde graag een nestje fokken, jij hebt zo moedig 10 prachtige pups op de wereld gezet (waarvan 1 helaas was overleden). Maar wat deed je het goed. En wat was je een geweldige lieve moeder. Ook daarna ben je een geweldige lieve mooi moeder geweest voor Frou Frou en Fritzi. Je was simpelweg gewoon de aller geweldigste hond. Je hebt in je bijna 13 jarige leven nooit 1 pootje verkeerd gezet. Altijd blij. Altijd lief. Ik mis je zo verschrikkelijk. 

:'(

Ik houd zoveel van je mijn lieve schat. Voor altijd. Till we meet again mijn liefste.

De nieuwe rasvereniging : de Dalmatiër Club Nederland

Voor deze oprichting was het in Nederland niet mogelijk om binnen een rasvereniging o.a. te fokken met platen of zoals ze meestal genoemd worden, kopvlekken. Er was daarom behoefte aan een rasvereniging voor de Dalmatische hond waarbinnen dit juist wel mogelijk is

De gezondheid van de Dalmatische hond heeft bij de Dalmatiër Club Nederland de hoogste prioriteit. Dat is ook een van de belangrijkste redenen geweest voor de oprichting van de Dalmatiër Club Nederland in 2022. Tenslotte willen we nog heel lang van onze gespikkelde vrienden kunnen genieten.

Voor deze oprichting was het in Nederland niet mogelijk om binnen een rasvereniging o.a. te fokken met platen of zoals ze meestal genoemd worden, kopvlekken. Er was daarom behoefte aan een rasvereniging voor de Dalmatische hond waarbinnen dit juist wel mogelijk is.

De Dalmatiër Club Nederland streeft er naar om duidelijke en eerlijke informatie over de gezondheid van ons geliefde ras te geven. Stelt gezondheidseisen aan honden die ingezet worden in de fokkerij, en volgt geboren nesten op de voet.

De rasvereniging volgt ook nauwgezet gezondheids resultaten in binnen- en buitenland en kan daarbij leunen op expertise van haar leden.

De Dalmatiër Club Nederland heeft de beschikking over de grootste database voor de Dalmatische hond. Deze database mogen wij gratis beschikbaar stellen voor elke belangstellende.

De Dalmatiër Club Nederland is weliswaar de jongste rasvereniging, maar ook dé rasvereniging met veel kynologische ervaring en vertrouwde gezichten.

Vanzelfsprekend ben ik lid van deze rasvereniging geworden! De website is te bewonderen via deze link: https://dalmatierclub.nl/.

Lidmaatschap NCDH na 26 jaar opgezegd

Gisteren, op 23 april 2022, was er een Algemene Leden Vergadering van de NCDH. Er zou voor of tegen het voorstel gestemd worden “fokken met kopvlekken”. Een werkgroep waar ik zelf in heb gezeten, als grote voorstander van het toelaten van honden met een kopvlek, had een voorstel gemaakt om honden met een kopvlek toe te gaan laten in de fokkerij.

Het geval wil namelijk dat uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken (o.a. door de Universiteit Utrecht) onomstotelijk is bewezen dat we nog maar op één manier het aantal dove pups verder naar beneden kunnen brengen en dat is door te gaan fokken met honden met kopvlekken.

Op de vergadering stemde 21 mensen tegen het voorstel om te gaan fokken met kopvlekken en 9 mensen voor. Moet je je voorstellen, anno 2022 geeft de ras vereniging van de Dalmatische Hond nog steeds voorrang aan schoonheid (en we hebben het hier over een extra zwart of bruin vlekje!) boven gezondheid!

Het is beschamend. Het is droevig. Het is ongelofelijk.

Hoe dan ook, na 26 jaar heb ik mijn lidmaatschap van de NCDH opgezegd. Ik wens geen lid te zijn van een club waar de mens doofheid laat prevaleren boven kopvlekken.

Nederland plaatst zichzelf hiermee ook in een achterlijke positie. In landen als o.a. Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland, Canada, Amerika is het wel toegestaan om honden met kopvlekken te gebruiken in de fokkerij….

Rust zacht Salto (Siamsa Abracadabra)

Je mag dan geen contact meer hebben met sommige pupkopers, het komt je op een gegeven moment toch ter oren als een van je pups is ingeslapen. Vandaag kreeg ik het ongelofelijke verdrietige bericht dat Salto (Siamsa Abracadabra) is ingeslapen op 10 maart 2021. Verlost van het leven…. Rust zacht lieve jongen, ik ga je nooit vergeten.

Onze nieuwe aanwinst, Sjoerd

Wij zijn zo blij als een kind en trots als een aap want bij ons komt wonen: Namara’s Chilly Morning, roepnaam Sjoerd!

Sjoerd is de zoon van Jelle (Namara’s Red Sky at Night) en Tina (Namara’s Action Plan) en Sjoerd is wat wij noemen een LUA! Oftewel, Sjoerd draagt 1 kopie van het gen dat er voor zorgt dat Sjoerd geen uraatgruis meer aanmaakt (en later in z’n leven hopelijk dit gezonde gen door zal gaan geven aan zijn nakomelingen).

Sjoerd is gisteren getiterd en had geen maternale immuniteit meer dus heeft hij zijn DHP enting gehad. Over drie weken opnieuw titeren om te controleren of de enting is aangeslagen! Volgende week vrijdag (9 april) gaan wij onze man ophalen. Alle voorbereidingen zijn al gedaan en nou is het aftellen!

Even wat foto’s om onze knappe knul te laten zien!Frou Frou’s urn

Gisteren is Frou Frou overgeplaatst naar haar (een na laatste – als ik dood ben word ik uitgestrooid met haar en al mijn andere honden) rustplaats. Haar urn. Nu hoort Frou Frou natuurlijk niet in een urn op de kast… Maar aangezien we helaas met het feit moeten leven dat zij er niet meer is, dan maar in deze prachtige urn. Liefje liefje, ons hartediefje, we zijn achtergebleven met een gebroken hart…..

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in”


Deze urn is handgemaakt door Margreet van van der Blom- Dul  van: https://www.urnenatelier-unique.nl/

Frou Frou overleden

Mijn mooie lieve schattige Frou Frou. Onze lieve prinses. Ons smurfje. Je bent er niet meer…. Ik weet nog als de dag van gisteren dat je geboren werd. Biscuit schonk je het leven, ik had je in mijn handen en zei “zo, deze is voor mij”. Ik hield vanaf dat moment van je, zielsveel.

Maar op maandag 2 december hebben we onze turfje na een afschuwelijke korte periode van ziekte moeten laten inslapen…..

Op maandag 18 november moest zij overgeven. Dinsdag idem. Woensdag niet. Donderdag wel, dus hup, naar onze dierenarts. Uitgebreid onderzoek gedaan, hij voelde iets in haar buik, röntgenfoto’s gemaakt, bloed geprikt: op de foto zag onze dierenarts veel gas in de darmen, het bloed was goed. Voor de zekerheid toch een scopie gepland bij MC voor Dieren in Amsterdam. We konden pas 2 december terecht maar vonden dat toen redelijk acceptabel omdat Frou Frou ondanks het braken niet echt ziek was. Ze was haar altijd vrolijke zelf, ze had geen koorts en in die dagen wilde ze nog heel graag wandelen. OK, ze at niet, dat was wel zorgelijk natuurlijk… Die vrijdag poepte ze goed, zijn we weer terug naar de dierenarts gegaan en hij voelde niet meer wat hij de dag ervoor voelde. Dat luchtte ons op! We dachten eigenlijk het lek wel boven te hebben. De scopie afspraak wel laten staan, want Frou at nog steeds niet. Frou werd op dinsdagochtend 26 november ineens doodziek. Zo begroette ze ons vrolijk en zo was ze geïnteresseerd in de gekookte lever (OK, maar 2 mini stukjes van gegeten) en 10 minuten later was zij doodziek. Onze dierenarts heeft direct een spoedecho geregeld in de specialistenkliniek Dordrecht. Op de echo zagen ze dingen niet niet goed waren, dus hebben ze een spoedoperatie uitgevoerd. Tijdens de operatie werden we geïnformeerd dat er een tumor in de dunne darm zat. Deze leek goed te verwijderen dus heeft de chirurg de operatie voorgezet, tumor weggehaald. Op woensdag 27 november ging Frou Frou weer met ons mee naar huis. Op zaterdag 30 november werd Frou Frou niet lekker en braakte door de antibraakmedicatie heen. We zijn in overleg met onze dierenarts naar de spoedkliniek in Rijswijk gereden en daar bleek de uitslag van het weefselonderzoek al binnen. Wij kregen te horen dat zij leed aan maligne lymfoom van de darmwand. Verpletterend nieuws. Ik kan het nog steeds niet geloven….

Zondag werd ze ondanks een hoge dosering prednison alsmaar zieker en dat heeft ons doen besluiten om haar in te laten slapen. Ze was te ziek en ze zou nooit meer beter worden.

Ons poepie. Nooit 1 dag ziek geweest, in al die 6 jaar en 10 maanden niet. Op 17 november hebben we nog ruim 1 uur in het bos gewandeld en at ze met veel smaak haar eten op. We kunnen het eigenlijk niet bevatten. Het is nog steeds niet helemaal geland. We weten alleen dat we haar krankzinnig missen en we voor altijd door deze gebeurtenis getekend door het leven zullen gaan.

Natuurlijk zijn we dankbaar voor de bijna 7 glorieuze jaren die wij met haar gehad hebben. Het was alleen minimaal 7 jaar te kort….. Life sucks big time.

Lieve schat, lieve Toet, Toetie, Froetie, Tutti Frutti, Plukje, Turfje, Smurfje, we zullen je nooit vergeten, je was een geweldige fantastische lieve mooie prachtige grappige heerlijke hond. Onze grote pretletter. Onze gangmaakster. We hebben elke dag weer zo gelachen om je grappen en grollen, je vond het leven één groot feest en wij vonden het leven samen met jou één groot feest!!

Je zit voor altijd in ons hart en ik zal altijd zielsveel van je blijven houden…….. En ik mis je zo m’n schatje……

Onze speciale dank en dankbaarheid gaat uit naar onze geweldige dierenarts en partner/assistente Frank de Grauw & Marion Herbach. We zouden ons zonder hun hulp, adviezen en steun geen raad hebben geweten.

Linga totaal onverwachts overleden

In de ochtend van 29 september 2018 is onze allerliefste Linga geheel onverwachts overleden.

Linga had de week ervoor wel een raar soort toeval gehad, waarbij ze door haar pootjes zakte, maar bij bewustzijn was. Na enkele minuten op haar buik gelegen te hebben stond zij weer op en deed ze alsof er niets aan de hand was. We zijn ermee naar onze dierenarts gegaan, hij heeft haar onderzocht en bloedonderzoek gedaan maar hij kon niks vinden. We zijn weer naar huis gegaan in de hoop dat dit gewoon even een éénmalige hik-up was. De rest van de week was zij haar vrolijke uitbundige zelf!

En één week later, op zaterdagochtend, speelde Linga nog in de tuin en ging zij als een blij ei lekker uit wandelen met Leo. Ongeveer 400 meter van ons huis zakte zij door haar poten, verloor zij het bewustzijn en heeft Leo haar naar huis gedragen. Ze stopte met ademen en Leo heeft nog hartmassage en mond op bek beademing toegepast maar het heeft niet meer mogen baten. Ze is in de haar zo geliefde tuin, in de armen van Leo, overleden. Voor zover Leo het heeft kunnen beoordelen is ze vanaf het moment dat ze op straat ineen zakte tot haar overlijden niet meer bij kennis geweest.

Helaas was ik er niet. Ik liep met de andere honden in het bos. Leo heeft mij gebeld en ik ben met gevaar voor eigen leven naar huis gereden maar ik kwam te laat Ze was al overleden. En dat doet nog steeds heel veel pijn. Linga is in mijn handen geboren en had in mijn armen moeten sterven…. Maar soms gaan dingen zoals ze gaan. Onze lieve mooie bijzondere Linga is er op haar eigen wijze tussenuit geknepen. We missen haar enorm…..

Dag lieve lieve lieve Linga. Tot ooit! We houden voor altijd van je!!!!