De eerste stapjes buiten

Vandaag was de grote dag, de puppies zijn voor het eerst even naar buiten geweest. En omdat het best koud was (7 graden), hebben ze maar even van de buitenlucht kunnen genieten. Maar, ze vonden het wel spannend! We waren wel heel blij, zeer verheugd eigenlijk, om te zien dat onze pupjes heel goed reageerde op deze voor hen nieuwe situatie! Geen van de puppy’s raakte in de stress, ze waren allemaal even iets van “ehhh, waar zijn we nu beland?” maar al heel snel gingen ze voorzichtig op verkenning uit. En na hun “uitje” viel het hele spul binnen direct in slaap. Leo heeft de partytent in de tuin gezet. Daar kunnen ze de komende weken in ieder geval droog onder spelen. Verder hebben we een speelhuisje voor ze en mogen ze ook in de (verwarmde) schuur spelen. Ze hebben nu nog maar een klein stukje van de tuin tot hun beschikking (zo’n 70 m2) en dat kunnen we de komende weken uitbreiden tot de rest van de tuin, inclusief het overdekte gedeelte achter in de tuin (waar al een puppyschommel klaar hangt).

Samen met mama spelen met de stok.

Oh leuk, die bosjes!

Help, ik heb een bos puppy’s om m’n been!

Met de puppy’s gaat het trouwens heerlijk. Ze worden met de dag speelser en willen de wereld verkennen. Ze eten hartstikke goed. Ze eten per dag met elkaar bijna 3 kg zelf samengestelde voeding. Dat bestaat uit fijngesneden spiervlees (rundvlees, geitenvlees, lamsvlees), fijngesneden orgaanvlees (lever, pens, hart en nier) en nu nog gemalen vleesbot (konijnkarkas, haaskarkas, kippenvleugels, eendennek, parelhoenkarkas). Vis vinden ze niet heel erg lekker, dus daar zullen we ze de komende weken toch heel langzaam kennis mee blijven laten maken. Ze krijgen nu ook nog steeds twee puppymelk maaltijden, 1 in de ochtend na het vlees en 1 in de avond voor we gaan slapen. We maken die als volgt: volle geitenmelk, volle geitenyoghurt, 2 eierdooiers, een flinke schep rauwe honing en een scheutje lijnzaadolie. Ze vinden dat heerlijk!

Met Biscuit gaat het ook hartstikke goed! Zij geniet enorm van haar pups, ze speelt elke dag met ze en voedt ze op. Ze is ontzettend lief voor de pups en heel subtiel laat ze merken wanneer ze dingen niet goed vindt. Echt corrigeren (als in een standje) doet zij niet vaak maar ze doet het wel en je kunt merken dat ze dat doet omdat het bij de opvoeding hoort. Zo legt zij bijvoorbeeld een kluif voor een puppy neer. En als puppylief er dan te dicht bij komt, krijgt ze een neusstootje. Als puppy dan denkt “lekker boeiend” en het nog een keer probeert, krijgt pup een standje (een snauw). Je ziet keer op keer pup dan denken “ohhhwwkee, niet de bedoeling dus” en meestal is zoiets maar 1 keer nodig per pup. Maar goed, ja, Biscuit neemt haar taak behoorlijk serieus maar niet bloedserieus. Ze ziet vooral dikke grote pret in/met haar puppy’s en dat is heerlijk om te zien!

Leo en ik genieten ons suf van de puppy’s. Het is in 1 woord fantastisch! En eigenlijk heb je aan 1 woord bij lange na niet genoeg. Het is heerlijk, geweldig, super leuk, prachtig om de puppy’s te zien opgroeien en de ontwikkeling van 9 rakkers van zo dichtbij mee te maken.

Omdat de puppy’s opgroeien in onze woonkamer, zijn ze inmiddels helemaal gewend aan stofzuigen, dweilen, boren, timmeren (Leo moest het een en ander aan de puppykamer verbouwen), TV, keiharde rockmuziek Cool  en klassieke muziek. Beethoven is toch wel favoriet hier. De komende weken gaan ze steeds vaker naar buiten en raken daar vanzelf gewend aan de kippen, katten en aan de trein die hier achter loopt. Na de titerbepaling (waarmee de afweer tegen Parvo, Hondenziekte en HCC wordt gemeten – deze moet hoog genoeg zijn) gaan we ze ook kennis laten maken met andere honden (andere dan Dalmatische Honden) en gaan we uitstapjes plannen naar de kinderboerderij. In de afgelopen weken hebben ze al diverse kinderen gezien en zullen zij ook de komende weken kennis blijven maken en positieve ervaringen op blijven doen met kinderen.

En over 3 weken gaan de eerste puppy’s uitvliegen naar hun nieuwe baasje. OK…. Dat is iets waar wij niet te vaak aan proberen te denken…….

Als het goed is komt over een week de Raad van Beheer om de puppy’s te chippen en zullen we daarna een afspraak maken voor de BAER (gehoor)test. Vanzelfsprekend houden wij onze website van al deze aanstaande gebeurtenissen op de hoogte!

 

comments