Mastitis

Jeetje, het is al een tijd geleden dat ik onze Siamsa website heb bijgewerkt…. Dat komt, vorige week werd Biscuit ineens ziek. Ik zat aan de telefoon met Stephanie Yates, de fokker van Biscuit, en ik zag haar ogen wegdraaien. Ik zei direct tegen Steph “ik moet ophangen, ik zie dat Biscuit niet in orde is”. We hebben de koorts opgenomen, ze had koorts! We belde naar onze eigen dierenarts (Frank de Grauw) maar Frank had helaas geen dienst. De dienstdoende dierenarts was Schokker. Deze constateerde een longontsteking. Ik vond de diagnose twijfelachtig. Te meer daar het melkklierenpakket toen al meer gezwollen en warm was dan mij lief was. Maar Schokker was er 100% zeker van. Ze kreeg antibiotica, eentje die veilig is voor puppen en we werden naar huis gestuurd. Die nacht heb ik ieder half uur de koorts opgemeten, haar lichaam gekoeld en naast haar gezeten om haar in de gaten te houden. De koorts daalde maar heel vroeg de volgende morgen kwam de koorts weer opzetten. Via facebook had ik contact (ja, midden in de nacht!) Erna Kuipers (van Namara’s) en zij adviseerde mij met spoed contact op te nemen met de dierenartsenpraktijk van Sandra en Martijn (van Of Dukes Proud). Via facebook had Erna al contact met hen gezocht en gezegd dat wij dringend hulp nodig hadden. In de tussentijd voelde ik dat het melkpakket van Biscuit gezwollen was. We hebben Henneke gebeld om te vragen of zij naar ons toe kon komen om op de puppen te passen. En wij zijn met hoge snelheid naar Capelle aan de Ijssel gereden. Tegen de tijd dat wij bij de praktijk van Sandra en Martijn aankwamen, was het melkpakket ernstig gezwollen. Ja, zo snel kan dat gaan, de ontwikkeling van mastitis!

Biscuit is bij dierenartsenpraktijk Oostgaarde eerst aan het infuus gelegd en daarna hebben ze thorax foto’s gemaakt om te kijken of Biscuit inderdaad longontsteking had. En dat was niet het geval. Ze hebben voor de zekerheid ook een foto gemaakt van de buik, om te kijken of daar niet nog een achtergebleven pup zat of misschien een baarmoederontsteking. Dat was ook niet het geval. Het was duidelijk, Biscuit had een forse mastitis. We hebben de melkklieren gekoeld, gekoeld en gekoeld, er werd intraveneus antibiotica toegediend en ondertussen is Leo de puppen gaan halen, aangezien Biscuit voor langere tijd moest blijven. Uiteindelijk daalde de koorts maar uiteindelijk werd ook duidelijk dat er zich twee abcessen hadden ontwikkeld. En het werd ook duidelijk dat we 1 borst zouden gaan verliezen. De abcessen zijn op een gegeven moment open gebroken en toen werd de koorts en pijn veel minder.

Inmiddels zijn we een week verder en gaat het steeds beter met Biscuit. De wonden genezen verbazingwekkend snel. De puppen worden inmiddels bijgeflest. Ze groeien prima en ze zijn levendig, actief en sterk!

comments